Verslag Johanna in Fort Bragg

Van 19 tot 22 September 2012 waren Johanna Wycoff de Wilde en haar dochter Jennifer Wycoff te gast op het Hoofdkwartier van de 82nd Airborne Division 307th Engineer Battalion in Fort Bragg, North Carolina, USA, op uitnodiging van de 59th Commander Luitenant Colonel Brett G. Sylvia, ter herdenking van de Waal Crossing die plaatsvond in de Tweede Oorlog in Nijmegen.

Op 20 September kregen we een militair chauffeur toegewezen, die ons naar de verschillende ceremonies en locaties vervoerden. Fort Bragg is gelegen in een gigantisch park met een mooie natuur. Het is verdeeld in stukken land en bos, die zijn benoemd naar de plaatsen waar het bataljon gevochten heeft of vredesacties heeft uitgevoerd.
Het was erg ontroerend toen we het bord NIJMEGEN zagen staan. We hebben er dan ook meteen een foto van genomen. Er heerst een strenge controle bij de ingang van Fort Bragg. Na lang rijden kwamen we in een gebied dat de ‘Waal River’ is genoemd. We zagen veel interessante foto’s en memorabilia over Nijmegen, Mook, Grave, Groesbeek en andere Nederlandse plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog, alsmede een film, het boek van Johanna Dansen in Schuilkelders en haar Engelstalig boek Dancing in Bomb Shelters. De volgende dag werden we om 6 uur ‘s ochtends opgehaald door onze chauffeur en vertrokken we naar Kiest Lake in Fort Bragg voor de Waal Crossing- ceremonie die drie uur duurde. Een gedeelte van dit grote meer was afgezet over dezelfde afstand als de Waal in Nijmegen. Dezelfde boten werden gebruikt met dezelfde manschappen als in Nijmegen in September 1944. Wij werden vertegenwoordigd door twee veteranen die zelf in Nijmegen de oversteek hadden meegemaakt. Zij zijn na de oorlog regelmatig in Nijmegen geweest waar ze veel vrienden hebben gemaakt inclusief een

Een reenactmentgroep bootste onder toeziend oog van Johanna  de 'Waal Crossing' na. Foto: Jennifer Wycoff

Een reenactmentgroep bootste onder toeziend oog van Johanna de ‘Waal Crossing’ na. Foto: Jennifer Wycoff

politieagent die ze veel geholpen hadden. Beide mannen zijn in de negentig en wilde dat al hun vrienden in Nijmegen, Arnhem, Veghel, Eindhoven, Groesbeek , Mook en Grave,de hartelijke groeten van ze kregen. Hun namen zijn: Howard Burks en Harold Herbert. Dezelfde avond brak Harold Herbert helaas zijn heup.
Precies om 07.00 uur begon het geknetter van de artillerie en werd er van alle kanten geschoten. Gebouwen en huizen stonden in vuur en vlam. In een kunstmatig aangelegde dikke mist vertrokken de boten, onder hevig vuur, over de Waal naar de andere kant. Alles was gedaan om het zo echt mogelijk te laten lijken.
Het was een ontroerende en emotionele dag die vele herinneringen deed opleven bij Johanna en de veteranen. Na de lunch gaf commandant Brett Sylvia een speech over Johanna Wycoff en de veteranen. Daarna kondigde hij Johanna aan als speaker. Zij gaf uit naam van de bewoners van de stad Nijmegen een ontroerende speech aan de honderden militairen die aanwezig waren. Ze kreeg een geweldig staand applaus en haar bijdrage werd door iedereen zeer gewaardeerd. Afsluitend kreeg ze een kus van de bataljonscommandant. Er werd een krans gelegd op de Nijmeegse grafsteen van de gesneuvelden.
Na de Waalcrossing speech was er een uitgebreide lunch buiten in tenten voor de honderden militairen en gasten waarna een bezoek aan het kerkhof in Fort Bragg volgde. De uit Nijmegen afkomstige steen met de namen van de Amerikaanse gesneuvelden van de Waalcrossing lag op een prachtige plaats nabij het 82nd Airborne Divison War Memorial museum. Johanna werd vergezeld bij de kranslegging door brigadier-generaal Mike Wehr en luitenant-kolonel Brett Sylvia en velen andere militaire bezoekers. Een uitleg en een moment van stilte volgde. Het was zeer ontroerend. (Jennifer Wycoff)

De geschiedenis van het 307th batalion is te vinden op de website van Fort Bragg: http://www.bragg.army.mil/units/20engbde/307engbn/Pages/default.aspx

27 Reacties op Verslag Johanna in Fort Bragg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *